Förutom sandflugorna på Tioman, fanns här även andra djur som var betydligt roligare än dom. Varanödlor till exempel. Och aporna som mer än gärna tog emot nötterna man bjöd dom på. Men... det häftigaste djuret av allt var ändå... HAJEN! På en snorkeltur vid en korallö utanför Tioman fanns förutom vackra - och friska - koraller, även färggladda fiskar. Men så... i synfältet till vänster dyker så plötsligt en grå, större sak upp. Vänder huvudet för att se rakt och... minsann - en haj! 5 meter - mellan tandmellanrummen! Minst! (Ok, överdriver lite då. Lite. Den var ca 1,5 meter...) Snart försvann den igen och jag ska göra Stefan uppmärksam på att en haj är i närheten. Med en snorkel i truten är det svårt att ropa - för att inte säga hopplöst - och dessutom trögt att vifta med armarna, men med mina uppspärrade ögon förstår han att jag sett nåt. Snart kommer hajen inom synfält igen och denna gång får även Stefan äran att se den.Vad skulle ni gjort om ni mött på en haj? Nån som gjort det kanske? Själv blev jag lite skrajsen förstås, men vad sjutton gör man när man helt plötsligt ser en? Ropar på polis? Tar en taxi därifrån?
Samtidigt som man blir enormt fascinerad, så vill man gärna inte vara alltför nära, så det blev en snabb simtur tillbaka till båten.
Senare kunde vi konstatera att det var en revhaj som gjort oss sällskap (eller vi den).
Den svartfenade revhajen, Carcharhinus melanopterus, är antagligen den vanligaste av de tre revhajarna och den man troligast stöter på. Den lever ensam eller i små stim och känns lätt igen på de ljusa, svartspetsade fenorna. Speciellt tydligt är detta på den första ryggfenan som har ett vitt band under den svarta spetsen. Den svartfenade revhajen blir inte särskilt lång jämfört med många andra hajar, 170 till 180 centimeter, men ska ändå hanteras med respekt. Vid närvaro av mat, fiskbete eller när fiskare rensar fångsten kan den visa upp ett väldigt aggressivt beteende och utan tvekan attackera. Koh Samui.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar